Jezelf op de eerste plaats zetten; 5 redenen

Waarom jezelf op de eerste plaats zetten? Ik ben de laatste tijd weer lekker druk geweest met mijn eigen ontwikkeling en de verdere uitbouw van mijn praktijk. En daar viel me eigenlijk iets heel bijzonders op.

Veel mensen stellen hun persoonlijke emotionele en mentale gezondheid ondergeschikt aan anderen of allerlei wereldse zaken.

Daar ben ik best van geschrokken. Wanneer de reparatie van de auto belangrijker is dan jijzelf, of wanneer je bv een yoga klas afzegt omdat je partner dat wil, wanneer je niet de moeite neem om aan je eigen interne geluk te werken, jezelf wegcijfert, dan is de kans groot dat je steeds dieper wegzakt. Met als gevolg, minder blijdschap en gewoonweg lachend door het leven gaan, maar meer jezelf ellendig voelen, met allerlei vormen van fysieke en mentale klachten ten gevolge.

Waarom is het goed om jezelf op de eerste plaats te zetten?

1: Als jij jezelf niet op de 1e plaats zet, wie doet het dan wel voor je?

Dat hoef je bv niet te verwachten van je baas, die denkt waarschijnlijk alleen aan de successen voor het bedrijf. Kinderen zijn vaak meer met zichzelf bezig dan met anderen. Je ouders hebben hun eigen leven. Je partner dan? Wil je werkelijk iemand hebben die alles op zij zet voor jou? En wie doet dat dan voor die partner? Zou het dan goed zijn om elkaar op de 1e plaats te zetten? Lijkt mij ook niet, want wat als die partner wegvalt?

2: Het is niet egoïstisch om jezelf op de eerste plaats te zetten.

Wanneer jij echt voor jezelf zorgt, zul je veel lekkerder in je vel zitten. Alle geluk komt dan van binnen uit. En heb je dus altijd bij je, ongeacht welke omstandigheden dan ook. Hoe mooi zou het zijn, als we allemaal op die manier ons geluk in onszelf vinden?

3: Intrinsiek geluk schept ruimte om te geven.

Wanneer je echt geluk van binnen uit hebt, is er ruimte voor anderen. Wanneer je nog in je eigen problematiek leeft, zul je de wereld ook alleen van uit dat perspectief kunnen zien. En kun je er dus nooit volledig voor die ander zijn, en zijn of haar problematiek zien. Geven kan alleen vanuit overvloed. Als je zelf niet genoeg hebt, wat kun je dan geven, wat blijft er dan nog voor jezelf over?

4: Het is gezond voor je.

Echt waar! Alle stress die je mee maakt maakt je ziek. En dan bedoel ik niet alleen overspannenheid en burn-out. Er wordt ook gezegd dat stress een van de grootste oorzaken van kanker is.

5: het is goed voor je relatie.

Doordat je jezelf op de eerste plaats zet, schept dat ook de ruimte voor je partner om zichzelf of haarzelf op de 1e plaats te zetten. Wanneer jullie in de hoedanigheid samenkomen hebben jullie veel meer oog en aandacht voor elkaar dat ooit tevoren en zul je een veel diepere verbinding kunnen gaan voelen.

Jezelf op de eerste plaats zetten betekent:

  • Voor je fysiek zorgen; goed gezond eten, genoeg slapen, zowel sporten als ontspannen.
  • Je emotionele en mentale problematieken aangaan en oplossen. We maken allemaal iets van ellende mee in ons leven, soms veel soms weinig. Pak alles aan wat je tegenhoudt om werkelijk gelukkig te zijn. Kijk zo nodig bij blokkades opheffen.
  • Leren om ‘Nee’ te zeggen. Voor jezelf opkomen.
  • Geloof in Jezelf. De overtuiging hebben dat jij het waard bent.
  • Test Jezelf. Ga na hoe dit in jouw leven van toepassing is en waar je kunt verbeteren zodat je meer geluk en gezondheid kunt ervaren.

"Van ongelukkig naar gelukkig.”

Een ongelooflijk grappig, praktisch en toepasbaar boek om geluk terug te vinden wanneer het verloren is gegaan.

Partners