Eerlijkheid duurt het langst:
Komt een man thuis van zijn werk, en zijn vrouw heeft het eten al klaar staan. Ze zegt: Ik dacht ik probeer eens wat nieuws schat, een heerlijk recept uit de Allerhande, ben er de halve middag mee bezig geweest.’ Ze gaan eten en zij laat het zich goed smaken. ‘Lekker hè?’, vraagt ze. De man is wat minder enthousiast, en toch zegt hij: ‘Lekker, leuk weer eens wat nieuws te proberen.’, want hij wil haar niet kwetsen nu ze zo haar best heeft gedaan er iets bijzonders van te maken.
Herken je dat? Of het nu het eten is, of een nieuwe jurk, of jouw uitgebreide enthousiaste verhaal over de voetbalwedstrijd van deze middag. Iets waar zij helemaal niet op zit te wachten. We zijn allemaal beleefd opgevoed. En natuurlijk willen we niemand kwetsen. Want we weten allemaal hoe het voelt als er iets onaardigs tegen ons wordt gezegd. Dat doet pijn. En dat willen we ook dat niet bij anderen veroorzaken. Hoe zit het dan met eerlijkheid?
En dus verdraaien we de waarheid wat
We maken het wat mooier dan het is, vertellen een leugentje ‘om bestwil’ of vertellen halve waarheden. En is dat wel een goed idee?
Ik heb daar moeite mee. En ik geloof er ook niet in. Zeker niet als het gaat om goede vrienden of je partner. Als je daar al niet eerlijk kunt zijn, niet de waarheid kunt zeggen, waar kan dat dan nog wel? En natuurlijk hoef je niet bot te reageren dat je het niet te vreten vind, maar je kunt wel zeggen dat het niet jouw smaak is en wel je waardering uitspreken over de inspanning. Als je dat niet doet dan heb je grote kans dat je het volgende week weer krijgt en dan denkt je vrouw ook nog dat ze je een plezier doet!
Eerlijkheid volgens Wikipedia:
Eerlijkheid is een eigenschap die persoonlijke integriteit of een ontbreken van bedrog, leugens of verdoezeling van feiten inhoudt. Hoewel de term veelal positief wordt gewaardeerd, kan een overmaat aan eerlijkheid negatief worden opgevat. Niettemin is de perceptie van eerlijkheid in persoonlijke relaties een bijna noodzakelijke voorwaarde voor vertrouwen. Lees hier verder over eerlijkheid op Wikipedia.
Hoe kun je wel eerlijkheid betrachten?
Vaak is eerlijkheid moeilijk, ook voor mij, want ook ik wil niemand pijn doen. Toen hoorde ik onlangs een geweldige uitspraak hierover: “Doordat ik vaker nee zeg krijgt mijn ja ook meer waarde”. En zo is het natuurlijk ook. Hoe vaak zeggen we niet ja ergens tegen terwijl we eigenlijk neutraal zijn of misschien liever nee zouden zeggen. Hierdoor verloochenen we onszelf.
Hoe vaak vraag jij jezelf af of iemand het echt meent als hij of zij ja zegt tegen je. Je voelt vaak al dat het niet de hele waarheid is. Stel je hebt 2 kaartjes voor de Toppers en je vraagt je beste vriendin of ze mee wil en ze zegt ja maar het is duidelijk dat ze eigenlijk liever niet mee zou gaan. Kun je dan nog echt genieten van dat optreden? Wat voor verschil zou het zijn als ze zegt dat het niet haar ding is maar dat ze zoveel van je houdt dat ze dat graag een keer met jou zou doen. Of dat ze gewoon heel eerlijk zegt dat het niet haar ding is en niet meegaat? Ben je dan gekwetst omdat iemand eerlijk is?
Als we niet echt aan eerlijkheid doen, laten we niet helemaal zien wie we zijn. Als er dan iemand is die van je houdt, houdt hij eigenlijk niet van jou, maar van het beeld dat je geschapen hebt van jezelf. Hoe eerlijk is dat?
Is eerlijkheid noodzakelijk voor een relatie?
En dat gaat een keer mis. Ik denk dat hier de oorzaak van veel relatieproblemen liggen. Elkaar nooit helemaal de waarheid vertellen, niet helemaal eerlijk zijn. Ik denk dat eerlijkheid absoluut noodzakelijk is voor een goede relatie. Evenals respect. Respecteer de ander zijn mening, ook al is het niet de jouwe. En natuurlijk is dat niet gemakkelijk. Maar als je dit onderling kunt, en elkaar dan nog steeds lief vindt, dan heb je de meest fantastische relatie voor de rest van je leven.
Ik zou het leuk vinden als je hieronder je commentaar zou willen geven, of gewoon wat je hier van vindt. Dank je wel. En ik ben benieuwd hoe eerlijk jij bent???